Château Maresque

 Door Marion Bazireau 04 july 2022

In sommige wijngaarden zijn maar weinig druiven niet geëxplodeerd door de hagelbuien.

- foto: Serge Zaka

Op 18 juni begon de hittegolf in een storm te veranderen en enkele tientallen hectares in de wijngaard van Pessac-Léognan te vernietigen. Hagel omcirkelde vervolgens de wijngaarden gedurende 10 opeenvolgende dagen.

Op 19 juni rond 20.00 uur braken er onweersbuien uit in Loir-et-Cher. "De hagel veroorzaakte schade over een strook van enkele kilometers breed van Pouillé naar La Ferté-St-Cyr via Contres. De wijngaarden van Choussy, Oisly, Fresnes, Thenay en Cheverny betaalden de prijs, met oogstverliezen van 60 tot 80 % over 100 ha, 30 tot 50% over 300 ha en 10 tot 20% over nog eens 100 ha. tot 20.000 hl.

Madiran onderging hetzelfde lot. Op Cadillon, Aurions-Idernes of Arrosès varieert de schade van 20 tot 100% van de getroffen clusters en van 5 tot 30% in intensiteit. “Er zijn ook 320 ha geïdentificeerd bij de wijnbouwers van de kelder van Crouseilles. Op bijna 100 ha gaat maar liefst 80% van de oogst verloren.

Herhaling op 20 juni in de Jurançon-wijngaard waar twee corridors van 100 ha de wijnstokken van Bosdarros, Gan, Lasseube en Lasseubat met 25% en die van Parbayse, Arbos, Arbus en Monein met 15% aantasten.

Op de eerste ochtend van de zomer werd Bordeaux voor de derde keer deze maand volledig verdoofd wakker, de wijngaard nog steeds bedekt met tal van hagelstenen die de avond ervoor waren gevallen, minstens 10.000 ha wijnstokken hadden meer dan 30% van hun oogst verloren in het noorden en het zuiden van de Médoc, Blayais, Cubzaguais, het noorden van Fronsadais en Libournais.

Na het oversteken van de Gironde verwoestte de storm Cognac. "De hagel volgde verschillende corridors over een gebied van ongeveer 100 kilometer lang en 30 kilometer breed en trof de boerderijen van Mirambeau tot Sigogne, van Montendre tot het zuiden van Angoulême, in het uiterste zuidoosten van de appellatie. Grenzend aan de Dordogne en de Gironde , en ten zuiden van Pons, Mazerolles, Champagnolles en Saint-Palais-de-Phiolin » 13.500 ha beschadigd in 170 gemeenten. In twee dagen tijd verloor de wijngaard 15% van zijn productiepotentieel.

De storm bereikte toen de oostkant van het land. Op de avond van het muziekfestival viel er hagel in de wijngaard van Saint-Pourçain en in sommige delen van de Mâconnais, met vooral gevolgen voor de wijnsteden Igé en Azé.

In Côte d'Or. Viel de hagel viel zeer plaatselijk en veroorzaakte tot 40 of zelfs 50% schade in de wijngaarden van Chorey-Lès-Beaune, Nuits-Saint-Georges, Gevrey-Chambertin of Marsannay.

Beaujolais, 4 keer getroffen vanaf 21 juni. Eerst in Vauxrenard, Emeringes, Beaujeu, Jullié, Quincié, Lantignié, ten noorden van Villé (Saint-Joseph), ten noorden van Chiroubles en in Pruzilly. “De volgende dag veroorzaakte hagel grote schade aan bepaalde percelen van Arnas, Blacé, Blaceret, St. Julien. Een gebied wordt bijzonder getroffen in de richting van Château de Grandmont "Rebelotte op 24 juni in Villié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Lancié en vervolgens op 25 juni in Villié, Morgon en Régnié.

In Cahors viel op 23 juni gedurende meer dan 30 minuten tussen de 80 en 130 mm regen. "Allemaal vergezeld van hagelstenen ter grootte van grote olijven" In Anglars-Juillac en Bélaye was de schade indrukwekkend, aangezien de hagel de druiven deed exploderen.

De storm verraste de Hérault en de Pic-Saint-Loup wijngaard op 24. 30 en 80%, en 10% tot meer dan 80%”

Toen kwam de beurt aan Champagne en de Côte des Bar op 25 juni. In het « ochtendglore » trok de storm de wijngaard op een zuidwest/noordoost-as (van Channes tot Rizaucourt-Buchey), waardoor zware hagelschade werd veroorzaakt op de wijngaarden van Zuid-Barrois, in de valleien van de Laignes en Sarce (Bragelogne-Beauvoir, Channes, Courteron, Gyé-sur-Seine, Landreville, Les Riceys, Neuville-sur-Seine onder anderen). 250 hectare zou worden beschadigd.

Meer "gelukkige" wijngaarden.

De geschiedenis herhaalde zich op 26 juni in de Elzas. Wijnstokken werden aangetast door 25 of zelfs 30% in de Bas zoals in de Haut-Rhin. “Alle gemeenten ten noorden van Heiligenstein in Molsheim-Mutzig hebben gevolgen. Ook Wettolsheim, Ingersheim, de uitgang van de Munstervallei en een deel van Beblenheim en de omgeving van Colmar zijn betrokken. Het zuiden van de wijngaard heeft niets en de centrale Elzas ook niet.

Net als in de Elzas prijzen de wijnboeren van Var en Gaillac zich gelukkig. “We hebben 45 mm regen verzameld. Gelukkig viel het in finesse, zonder overdaad of overstromingen. Sommige wijnboeren spraken van "goud" uit de hemel voor de wijnstokken die begonnen te lijden onder de overtollige hitte.

Gaillac